Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Fırat Altay, yaptığı açıklamada, fizik tedavi alanında sıkça kullanılan eklem enjeksiyonları hakkında bilgilendirme yaptı. Altay, bu enjeksiyonların eklem içine, eklem yanına, kaslardaki tetik noktalara, tendonlara, omurgaya ve bağlara uygulanabildiğini belirtti. Temel amacın ağrıyı azaltmak ve eklem hareket kabiliyetini artırmak olduğunu vurgulayan Altay, enjeksiyonlarda kortizon, lokal anestezik, hyaluronik asit, kolajen, PRP (trombositten zengin plazma), CGF, ozon, yağ dokusundan elde edilen kök hücre ve eklem dolgusu gibi maddelerin tercih edildiğini aktardı.

EKLEM İÇİ ENJEKSİYON TÜRLERİ NELER?

Altay, eklem içi enjeksiyon türlerini şu şekilde sıraladı: kortikosteroidler, hyaluronik asit, lokal anestezikler, trombosit zengin plazma ve kök hücre. Bu enjeksiyonların eklemdeki iltihabı ödemi azaltarak ya da kıkırdak dokuda güçlendirme süreci başlatarak işlev gördüğünü ifade etti. Ayrıca, enjeksiyonların nadiren eklem içi enfeksiyon veya sistemik alerjik reaksiyona neden olabileceğini ve bazı hastalarda geçici reaksiyonlar görülebileceğini belirtti.

Altay'ın açıklamalarına göre, eklem enjeksiyonları eklem sağlığına yönelik önemli bir tedavi seçeneği olmakla birlikte, uygulama sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı yan etkilerin bulunduğu bilinciyle yaklaşılması gerektiği vurgulandı.

Muhabir: Canan Kaya