Ege Üniversitesi'ne (EÜ) bağlı olarak faaliyet gösteren Ege Teknopark, yüzde yüz doluluk oranıyla bilim üretme ekosisteminin hızla büyüdüğü bir merkez haline geldi. EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi ve EÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Doktora Öğrencisi Arda Özden tarafından geliştirilen bir proje, KOSGEB "Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı" kapsamında ticarileşme aşamasına geldi. Bu projede, mobil uygulamaya bluetooth bağlantısı ile sanal stetoskop bağlanacak ve öğrenciler, sanal stetoskop aracılığıyla yaygın görülen tüm normal ve patolojik seslere erişebilecek.

ÖĞRENCİ ODAKLI VE ARAŞTIRMAYA YÖNELİK ÜNİVERSİTE VURGUSU

Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitenin tam akredite, öğrenci odaklı ve araştırmaya yönelik bir kurum olduğunu belirterek, pek çok projenin hayata geçirildiğini vurguladı. Bu projenin öğrencilere normal ve patolojik sesleri dinleyebilme imkanı sağlayacağını ve sağlık ve tıp eğitiminde önemli bir ilerleme sağlayacağını dile getirdi.

Proje hakkında bilgi veren EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi ise, projenin solunum ve kalp seslerinin kolay ayırt edilebilmesini amaçladığını belirtti. Mobil uygulama ve sanal stetoskop olmak üzere iki parçadan oluşan bu projenin öğrencilere solunum ve kalp seslerini öğrenme konusunda yardımcı olacağını ifade etti. Uygulama içerisinde normal ve patolojik seslerin listesi bulunmakta ve öğrenciler, bu sesleri dinleyerek bilgilerini pekiştirebilecekler.

Doç. Dr. Ekşi ayrıca, uygulamada birden fazla stetoskop eşleştirilebileceğini ve bu sayede öğrencilerin grup çalışması yapabileceğini belirtti. Uygulama içerisinde yer alan quiz özelliği ile öğrencilerin kendi kendilerini test edebileceğini ve bilgilerini geliştirebileceklerini vurguladı.

Muhabir: Canan Kaya