Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Celal Sözbilen'in liderliğindeki "Zeytinyağı Üretim Süreci Atıklarının Omurilik Yaralanması Modelinde Gıda Takviyesi ve/veya Tedavi Ajanı Olarak Değerlendirilmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK-TAGEM işbirliği çerçevesinde 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

REKTÖR BUDAK'TAN TEBRİK

Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitenin tam akredite, öğrenci odaklı araştırma anlayışıyla bilim insanlarının farklı kurumlardan araştırmacılarla iş birliği yaparak disiplinlerarası projeler üretmeye devam ettiğini belirtti. Budak, projenin, zeytinyağı üretim sürecinde ortaya çıkan atıklardan elde edilen ekstrelerin omurilik yaralanması üzerindeki olası etkilerini araştıracağını ve multidisipliner bir yaklaşımla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, EGEMATAL ve TAGEM bünyesindeki Zeytincilik Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle yürütüleceğini vurguladı.

OMURİLİK YARALANMASINDA KULLANILABİLECEK

Projenin içeriği hakkında bilgi veren Doç. Dr. Murat Celal Sözbilen, zeytinyağı üretim atıklarının içerdiği antioksidan etkili fenolik bileşenlerden elde edilen ekstrelerin, omurilik yaralanması tedavisinde kullanılabilirliğini araştıracağını belirtti. Sözbilen, projenin, atık ürünlerin geri dönüşümü ve sağlık alanında kullanılabilir hale getirilmesi gibi çoklu fayda sağlayacağını vurguladı.

Projenin amacının, zeytinyağı üretim atıklarından elde edilen fenolik içerikli ekstrelerin gıda takviyesi ve farmasötik ürüne dönüşmesini sağlamak olduğunu belirten Sözbilen, bu sayede hem yerli üretimin artırılmasına hem de ekonomik ve toplumsal fayda sağlanmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini ifade etti.

Projede Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri ile Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nden uzmanlar yer alıyor.

Muhabir: Özge Uğulu