Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında ülkemizde "Ulusal Kanser Haftası" kapsamında çeşitli bilgilendirme etkinlikleri düzenleniyor. Bu yıl, Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hülya Çankaya ve Prof. Dr. Pelin Güneri, ağız kanseri hakkında önemli açıklamalarda bulundular.

Prof. Dr. Güneri, ağız kanserinin toplumda tanınmayan ancak önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Son yıllarda ağız kanseri vakalarının 30'lu yaşlara kadar düştüğünü ve tüm kanser türleri arasında sekizinci sırada yer aldığını söyledi. Ağız kanserinin çok sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu ve genellikle hastaların 3. veya 4. evrede tanı konduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güneri, hastaların belirtiler konusunda farkındalık kazanması gerektiğini ifade etti.

VİTAL BOYAMA YÖNTEMİ

Ağız kanserinde tedavi yöntemlerine de değinen Prof. Dr. Güneri, hastaların ağızda yakınmalarına sebep olabilecek faktörleri ortadan kaldırdıktan sonra takip ettiklerini ve gerekirse biyopsi aldıklarını belirtti. Ayrıca, "vital boyama" yöntemini kullanarak kanser riski taşıyan bölgeleri belirleyebildiklerini ve bu alanda öncü olduklarını söyledi. Güneri, ağız kanserinin tetikleyicileri arasında alkol ve tütün kullanımının önemli olduğunu ve risk altındaki bireylerin düzenli doktor kontrolüne gitmeleri gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Güneri, ağız kanserinde geç tanının sebeplerinden birinin hastaların korktuğu için hekime gitmemesi olduğunu belirtirken, diğer sebepler arasında hekimlerin kanser olgularını ayırt etme zorluğu ve sistemden kaynaklı gecikmeleri de sıraladı. Son olarak, hastaları ve hekimleri eğitmek suretiyle tanı sürecini kısaltmaya çalıştıklarını ifade etti.

Muhabir: Şura Nur Savranoğlu