Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in tasarımcısı olarak bilinen Gündüz Sait Güngen, otomotiv dünyasında önemli bir isimdi. Ancak, son dönemde hayatını kaybetmesiyle birlikte, otomobil severlerin ve sektörün gündeminde önemli bir konu haline geldi.Peki Devrim otomobilinin tasarımcısı Gündüz Sait Güngen kimdir? İşte, Gündüz Sait Güngen'in yaşamı ve ölümüne dair detaylar...

Devrim otomobilinin tasarımcısı Gündüz Sait Güngen kimdir?

İstiklal Savaşı gazisi olan Mehmet Adil Güngen'in oğlu Gündüz Sait Güngen, 19 yaşında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın burs sınavını kazanarak Amerika Birleşik Devletleri'nde üniversite eğitimi almak üzere gitti. Yüksek mimar mühendis olarak Türkiye'ye döndüğünde, vatani görevini tamamladıktan sonra burs borcunu ödeyebilmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda çalışmaya başladı. Uzun yıllar boyunca TCDD'de çalışarak İnşaat Dairesi Başkanlığı görevine kadar yükseldi.

Gündüz Sait Güngen, TCDD'den ayrıldıktan sonra Türkiye'de Sivil Havacılık Genel Müdürü olarak görev yaptı. Ardından ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nin kurucu öğretim üyelerinden biri olarak görev aldı ve birçok öğrenci yetiştirdi. Güngen, 15 Mayıs 1961'de dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, 129 günde üretilen Devrim otomobilinin kaporta ekibinde yer aldı. Güngen, Devrim otomobilinin 4 prototipini yapan 24 mühendisten biri olarak görev yaptı. 15 Mart'ta ise 99 yaşında hayatını kaybetti ve Cebeci Asri Mezarlığı'nda Türk bayrağı altında toprağa verildi.

Otel işletmecisi Lale Güngen Çakmak, babasının en büyük başarılarından birinin Devrim otomobilinin yapım ekibinde yer alması olduğunu belirtti. Babası, Eskişehir'e gitmeden önce diğer ekibin yaptığı araçları incelediğini ve ardından Devrim otomobilini tamamlamak için çalışmaya başladıklarını anlattı. Babası, Devrim otomobilinin tasarımını son dakikada tamamladığını ve bu projenin Türkiye'nin gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğünü aktardı.

Lale Güngen Çakmak ayrıca babasının, Devlet Demiryolları'nda çalışarak ülkesine hizmet ettiğini ve ODTÜ'nün kuruluşunda yer aldığını belirtti. Babası, ilerici ve vatansever bir kişiliğe sahipti ve her zaman ülkesini ve işini seven biri olarak tanındı. Güngen ailesi, babalarının vasiyetini yerine getirerek cenazesinde Türk bayrağına sarılarak onu son yolculuğuna uğurladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ