Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Obstrüktif Uyku Apnesi'nin (OSA) tanısını kolaylaştıracak klinik araştırma projesine Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'ndan (TÜSEB) destek aldı. Uyku sırasında solunumun durması veya yavaşlaması olarak gelişen OSA'nın tanısında önemli gelişmeler kaydedilmesi beklenen projenin TÜSEB tarafından bilimsel değerlendirmesi tamamlandı ve destek uygun görüldü. Faz-3 klinik çalışmalar da yapılacak olan araştırma, hastalığın tanısını kolaylaştıracak ve anestezik ilaçların güvenliğini ve etkinliğini karşılaştıracak.

CERRAHİ BAŞARI ŞANSI ARTACAK

DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Temel Sinir Bilimleri Doktora Programı öğrencisi ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Özlem Öner, projenin simüle edilmiş doğal uyku sırasında tıkanıklığın hangi segmentlerde olduğunu göstererek OSA hastalarında doğru tanı konulmasını ve cerrahi başarı şansını artıracağını belirtti. Öner ayrıca, obezite ve yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte her dört yetişkinden birinin OSA ile karşı karşıya kaldığını ve hastalığın teşhisindeki güçlükler nedeniyle toplumda teşhis edilememiş OSA hasta oranının yüksek olduğunu vurguladı.

DESTEKLER İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Proje detaylarını paylaşan Öner, projenin tam adının "İlaçla İndüklenen Uyku Endoskopisinde Doğal Uyku Simülasyonunun Sağlanmasında Propofol, Deksmedetomidin, Deksmedetomidin ve Remifentanil Kombinasyonunun Karşılaştırılması: Tek Merkezli, Ardışık Çapraz Tasarımlı, Üç Kollu, Açık Etiketli bir Faz III Klinik Araştırma" olduğunu söyledi. Projenin sorumlu araştırmacısı olarak DEÜ Tıp Fakültesi'nden birçok değerli hoca ile çalıştıklarını ve bilimsel destekleri için teşekkür ettiğini ifade etti.

Muhabir: Canan Kaya