Türkiye'nin önde gelen devlet araştırma üniversitelerinden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından düzenlenen '2023 yılı B Grubu 2. Dönem Ar-Ge Proje Destek Programı' kapsamında sunduğu 4 araştırma projesiyle TÜSEB desteği almaya hak kazandı. DEÜ'nün Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Şerife Esra Erdal Bağrıyanık, Doç. Dr. Ayşe İpek Polat, Fen Fakültesi'nden Prof. Dr. Hülya Ayar Kayalı ve Doç. Dr. Pelin Balçık Erçin'in projeleri desteklenmeye değer bulundu.
DEÜ Rektör Vekili ve YÖK üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, başarılı projeleriyle destek almaya hak kazanan akademisyenleri tebrik ederek, üniversitenin sağlık bilimlerine katkılarını vurguladı. Ak, "DEÜ, sağlık bilimlerindeki öncü araştırmaları ve geliştirdiği projelerle Türkiye'de önemli bir marka haline gelmiştir. Mensuplarımızın çalışmalarının takdir ve destek görmesi gurur verici" dedi.
'SAĞLIK ALANINDA ÖNEMLİ BİR ROL ÜSTLENİYOR'
Sağlık bilimlerinin eğitim, teknoloji, AR-GE ve inovasyon etrafında şekillendiğini belirten Ak, bu kavramların yenilenmesi ve geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. DEÜ'nün farklı alanlarda yürüttüğü bilimsel araştırmalarla sağlık alanında önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Ak, "DEÜ, bilime gönül vermiş akademisyen ve öğrencileriyle geleceği inşa etmeye devam ediyor" şeklinde konuştu.
DEÜ Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Şerife Esra Erdal Bağrıyanık'ın 'İnsan Karaciğer Fibroz Organoid Modelinin Hücresel Karakterizasyonu ve P53 İle Düzenlenen Hücre Dışı Matriks Değişikliklerine Yönelik Mekanizmaların Belirlenmesi' ve Doç. Dr. Ayşe İpek Polat'ın 'Pyroxd2: Mitokondriyal Hastalık Nedeni Bir Gen Olabilir Mi?' adlı projeleri, DEÜ Fen Fakültesi'nden Prof. Dr. Hülya Ayar Kayalı'nın 'Hücre Adhezyon Moleküllerine Hedefli Bir İlaç Taşıma Sisteminin Geliştirilmesi' ve Doç. Dr. Pelin Balçık Erçin'in ise 'Fotodinamik Terapi Uygulamasında İlaç Aday Molekül Ps-5a'nın Hpv Pozitif/Negatif Servikal Kanser Türlerinde Etkinliğinin İncelenmesi' adlı projeleri TÜSEB'den destek almaya hak kazandı.