Denizli'nin eşsiz coğrafyası, sadece lezzetli yemekleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de ünlüdür. Ancak, birçok kişi Denizli dağları hakkında pek bilgi sahibi değildir. Denizli'de hangi dağlar var? Denizli'de kaç tane dağ var? soruları, pek çok meraklı gezginin dilinde dolaşmaktadır. İşte bu merakı gidermek ve Denizli'nin doğal hazinelerini keşfetmek için derinlemesine bir bakış. Yanıtları haberimizde bulabilirsiniz...

Denizli'de hangi dağlar var?

Denizli, Türkiye'nin Ege Bölgesinde bulunan ve aynı adı taşıyan ilin merkezi konumundadır. Hem sanayi, ihracat ve ticaretin merkezi olan Denizli, aynı zamanda yaklaşık altmış beş bin üniversite öğrencisine ev sahipliği yapmaktadır. Yılda milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan kent, turizm alanında da büyük bir öneme sahiptir.

Denizli, Akdağ'ın (Babadağ) kuzey yamaçları eteklerinde, Büyük Menderes'in kolu olan Aksu çayına kavuşan derelerle hafifçe yarılmış bir plato üzerinde kurulmuştur. Asıl kent, günümüzden yaklaşık 6-7 kilometre kadar kuzeydeki Laodikeia (Laodicaea) adlı yerde bulunmaktaydı. Ancak, Selçuklular ve Bizanslılar arasındaki savaşlar sonucunda Laodikeia yıkıma uğramış ve terk edilmiştir. Denizli, bol su kaynaklarına sahip olması nedeniyle 11. yüzyıldan itibaren gelişmeye başlamış ve önemli bir yerleşim yeri haline gelmiştir.

Denizli, özellikle sanayi, turizm, ticaret ve hizmet sektöründe büyük bir gelişim göstermiştir. Özellikle 1950'li yıllardan itibaren karayollarının düzelmesiyle birlikte, konumunun avantajını kullanarak hızla nüfus artışı yaşamıştır. Günümüzde Türkiye'nin en kalkınmış kentlerinden biri olan Denizli, tekstil sektöründe önemli bir yere sahiptir. Ayrıca, Serinhisar ilçesi Türkiye'nin leblebi ve leblebi ürünlerinin büyük bir bölümünü karşılamaktadır. Kent, Türkiye'nin en büyük 10 ekonomisi arasında yer almaktadır ve özellikle havlu, bornoz ve ev tekstili alanında ABD ve AB pazarlarında önemli bir prestije sahiptir.

Denizli, sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda doğal ve tarihi zenginlikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Şehrin simgelerinden biri olan Pamukkale, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer almaktadır. Karahayıt ise uluslararası bir termal merkez konumundadır. Ayrıca, şehirde bulunan Honaz Dağı Ege Bölgesinin en yüksek dağıdır. UNESCO'ya giren Hierapolis, Laodikeia, Tripolis, Tabea, Attoudda, Eumenea, Collossea gibi birçok antik kent de Denizli'nin tarihi mirasını oluşturmaktadır.

Denizli'de kaç tane dağ var?

Denizli ili, çeşitlilik gösteren yüzey şekilleriyle dikkat çeker. Alçak ve yüksek ovalar, yaylalar ve dağlar arasında zengin bir arazi yapısına sahiptir. Genellikle dalgalı bir yapıya sahip olan Denizli'nin arazisi denizden yüksektir. En alçak nokta olan Sarayköy ilçesi, deniz seviyesinden sadece 170 metre yüksektedir. Denizli'nin rakımı diğer ilçelere göre değişkenlik gösterir, örneğin Buldan 609, Güney 800, Çal ve Çardak 850, Acıpayam ve Tavas 950, Çivril 975, Kale 1000, Çameli ise 1359 metre rakımlıdır. Böceli, Goncalı, Sarayköy ve Denizli ovaları ile Büyük Menderes Vadisi, ilin alçak kısımlarını oluşturur.

Denizli, Anadolu'nun güneybatısında, Ege bölgesinin güneydoğusunda konumlanmıştır. Aynı zamanda Ege-İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçiş noktasıdır. Doğusunda Burdur, Isparta, Afyon; batısında Aydın, Manisa; kuzeyinde Uşak; güneyinde ise Muğla illeriyle komşudur.

Denizli'nin toprakları genellikle dağlar (%47), ovalar (%28), platolar (%23) ve yaylalardan (%2) oluşur. İl toprakları, doğu meridyenleri 28°30' ile 29°30' arasında ve kuzey paralelleri 37°12' ile 38°12' arasında yer alır. İl genelinde nüfus yoğunluğu düşük olup, denizden yüksekliği 354 metredir.

Denizli'nin iklimi genellikle Akdeniz etkisi altındadır. İlde Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında geçiş özellikleri görülür. Yıllık ortalama sıcaklık 16,2 derece, yıllık yağış ortalaması ise 556,5 mm'dir (1970-2011 yılları arası veriler).

Denizli'nin güneydoğusunda uzanan Honaz Dağı, Türkiye'nin en yüksek dağlarından biridir. Deniz seviyesinden yüksekliği 2571 metreye ulaşır. Aynı zamanda 1995 yılında milli park ilan edilmiştir.

Denizli'nin diğer önemli dağları arasında Babadağ'ın devamı olan Gökbel Tepesi ve Menteşe dağ sisteminin uzantıları yer alır. Dağlık bölgelerde yaz ve kış aylarında kar bulunabilir. Honaz Dağı'nın yanı sıra, Akdağ, Gölgeli Dağları, Akkaya Tepe, Kıraç Tepe, Yalnızca Tepe ve Kartalkaya gibi önemli yüksek noktalar da Denizli'nin coğrafi yapısını şekillendirir.

Kaynak: HABER MERKEZİ