Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukcu Çebi, anne ve bebek arasındaki güvenli bağlanmanın çocukların ruh hallerini şekillendirmedeki önemine dikkat çekti. Bebeğin kendini güvende hissetmesinin, duygusal ve ruhsal gelişimi için temel olduğunu vurgulayan Dr. Çebi, "Anne ve bebek arasındaki bu bağ, bebeğin güven, tanıma ve rahatlık duygularını oluşturabilir. Bebeğiniz konuşmaya başladığında bile, sözsüz iletişim yoluyla güvenli bir bağ oluşturmak ve sürdürmek önemlidir" dedi.

YÜZ İFADESİNİN ÖNEMİ

Uzm. Dr. Çebi, yüz ifadesinin önemine de değindi ve bebeğinizle iletişim kurarken yüz ifadenizin sakin ve özenli olmasının önemli olduğunu belirtti. Olumsuz duyguların, örneğin endişe, kızgınlık veya üzüntü gibi, bebeğe yansıyabileceğini ve onun stresli ve güvensiz hissetmesine neden olabileceğini söyledi. Ses tonunun da iletişimde önemli olduğunu vurgulayan Dr. Çebi, bebeğinizi yıkamak, taşımak veya sıcak bir kucaklama gibi eylemlerin, bebeğinize duygusal açıdan çok şey ifade edebileceğini söyledi.

MÜKEMMEL OLMAK GEREKMEZ

Güvenli bir bağlanma sonucunda, çocukların ileriki dönemlerinde daha empatik ve olgun bireyler olabileceğini belirten Uzm. Dr. Çebi, annelerin mükemmel olmalarının gerekmediğini vurgulayarak, bebeğin ihtiyaçlarını anlamalarının ve ona güvenli bir ortam sağlamalarının önemli olduğunu söyledi.

Son olarak, her annenin bebeği için sürekli olarak dikkatli olmasının beklenemeyeceğini ancak bağlanmanın ileriki dönemlerde de mümkün olduğunu belirten Uzm. Dr. Çebi, bebeğin ihtiyaçlarını gözden kaçırıldığında veya yanlış yorumlandığında bile, bu bağın güçlendirilebileceğini ve güvenli bir ilişki kurma şansı verdiğini ifade etti.

Muhabir: Doğukan Fikri Fidan