SERCAN ÖZİPEKÇİ - ÖZEL HABER 
_x000D_
_x000D_ Ulusal Süt Konseyi (USK), geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği toplantının ardından 8 Aralık 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, çiğ süt referans fiyatını 3,20 liradan, 4,70 liraya çıkardıklarını, destek primini ise litre başına 20 kuruş olarak belirlediklerini açıkladı. Açıklanan rakamlar genel anlamda süt üreticisini memnun ederken, çiğ süt fiyatına yapılan artış sonrası süt ürünlerinin fiyatlarına da ciddi oranda zam yapılması bekleniyor.
_x000D_
_x000D_ [ilgili-haber=146185]
_x000D_
_x000D_ Üretici için iyi fiyat
_x000D_
_x000D_ Çiğ süt fiyatı
nın üreticileri memnun ettiğini belirten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkan Vekili Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, “Bu iyi bir fiyat. Üretici çiğ süt fiyatı için 4,90 lira talep etti, fiyat 4,70 lira oldu. 20 kuruş destek primi ile beraber 4,90 liraya geliyor. 3,20 liradan, 4,70 kuruşa geldi çiğ sütün fiyatı. Yani 1,5 lira çiğ süt fiyatına zam yapıldı. Primle birlikte fiyat üreticilerin de istediği rakama geldi. Firmalar, bu tavsiye fiyatına uyarlarsa, litre başına 4,90 lira üreticinin eline geçecek. Bu tavsiye fiyatıdır. Ulusal Süt Konseyi, bu fiyatı uygula diyor, tavsiye ediyor. Bu fiyatın altından alma diyor. Ama serbest piyasa koşullarında biz sahadan da biliyoruz ki çiğ süt daha düşük fiyata alınıyor üreticiden. 2,80 liraya kadar düştüğünü biliyoruz sahada çiğ süt alım fiyatının. Fakat şimdi bu 4,70 liralık çiğ süt fiyatı ilan edildikten sonra fiyat 3 liralara, 3,5 liralara düşmez. Yine çiğ süt fiyatı 4 liranın üzerinde olur. Çiğ süt bollanırsa yine de sütün çok düşük fiyatlara satılacağını düşünmüyorum. Çünkü bu tavsiye fiyatı iyi bir fiyat. Bu fiyat süt üreticisinin maliyetlerini kurtarıp, kara geçmesini sağlayacak bir fiyat” dedi.
_x000D_
_x000D_ _x000D_
EÜ Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkan Vekili Prof. Dr. Harun Raşit Uysal
_x000D_
_x000D_ Zam yolda 
_x000D_
_x000D_ Çiğ süt fiyatında yapılan artışın, tüketiciye zam olarak yansıyacağını dile getiren Prof. Dr. Uysal, “Bu fiyat 8 Aralık’tan itibaren geçerli olacak ama daha vakti gelmeden hemen birkaç gün sonra, belki de yarın süt ürünleri fiyatlarına zam yapıldığını göreceğiz. Çiğ sütteki fiyat artışı düşünüldüğünde peynirde yüzde 17-18’lik bir fiyat artışı normal. Fakat daha önceki dönemlerde, süt ürünlerine çiğ süte yapılan zamlardan daha fazlası yapıldı. Bir süt fabrikası çiğ süte 1,5 lira fazla para ödeyecek. Diyelim ki fabrika 7 litreden beyaz peynir yapıyor. En az 10 lira ekstra maliyet yapar. Maliyeti normalden 10 lira daha artıyor. Beyaz peynirin fiyatına 10 lira zam yapması normaldir. Diyelim ki kaşar peyniri yapıyor 10 kilo sütten. Bu maliyete 15 lira yansıyor ekstra. Dolayısıyla kaşar peynirine 15 lira zam yapması normaldir. Ama geçtiğimiz dönemlerde, süt ve süt ürünlerine bu normal zam oranlarının daha da üzerinde zam yapıldığı görüldü. İnşallah bu böyle olmaz. Bu iki şeyi getirir. Birincisi; insanlar alım gücü düştüğünden, fiyatlar arttığında bu ürünlere daha az ulaşabilecekler. Bu da hileli ürün sektörünü daha fazla harekete geçirecek. Belki piyasada daha fazla hileli süt ürünleri görmek mümkün olacak. İkincisi ise, bu yüksek fiyatlar peynire, tereyağına, yoğurda zam gelecek. Dolayısıyla bunların fiyatı daha da artacak. Bunların fiyatlarının artması artı, hileli gıda üreten üreticilerin daha fazla ürün piyasaya sürmeleri ile birlikte, normal, namuslu, düzgün çalışan fabrikaların ürünlerine olan talep azalacak. Ve muhtemelen de bu sanayicinin depolarında daha fazla mal kalacak diye düşünüyorum. Bunun tek çözümü var, tarımda maliyetlerin düşürülmesi. İthal edilen tarımsal girdileri Türkiye’de üreterek, tarımsal girdi maliyetlerini azaltarak, yüksek fiyatlardan değil, maliyetlerin azaltılması suretiyle üreticinin para kazanmasını sağlamalıyız. Böyle yaparsanız maliyetler azaldığında, üretici normal fiyattan sattığında para kazanır, diğer taraftan tüketicinin cebinden de daha az para çıkmış olur. Bu şekilde de depolarda ürün kalmaz” diye konuştu.
_x000D_
_x000D_ _x000D_
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Eski Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi
_x000D_
_x000D_ Yem paritesinin hala altında
_x000D_
_x000D_ Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Eski Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi ise, çiğ sütte açıklanan fiyatın kesinlikle yeterli olmadığını belirterek, “Beklenti 5 liralar düzeyindeydi. Bundan memnun olan bir kesim olabilir, gerçekçi bir bakış açısıyla baktığımızda ise bunun önemli olduğunu fakat yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Süt hayvancılığında olması gereken yem fiyatı ve süt fiyatı paritesinin 1,3 olması lazım. Yani üretici 1 litre süt sattığında, 1,3 kilogram yem alabilmesi gerekiyor. Bu 800-900 gramlara kadar gerilemişti. Yeni fiyatla bu parite ancak 1,06’ya kadar yükseltildi. Bu üreticiye yeten bir şey değil. Minimum bu paritenin 1,3 olması, üreticinin kazanabilmesi için de 1’e 1,5 olması lazım” ifadelerini kullandı. 
_x000D_ Çiğ sütteki fiyat artışının tüketiciye zam olarak yansıyacağını söyleyen Çiftçi, “Burada kaybeden tüketici olacak. Üretici yeteri kadar kazanamadığı gibi tüketici de ne yazık ki süt ve süt ürünlerine ulaşmakta güçlük çekecek. Çocuğuna süt almakta, mutfağına peynir, yoğurt almakta zorlanacak. Peynir fiyatları zaten son dönemde yüzde 40’lar, 50’ler düzeyinde artmıştı. O nedenle bu döngü ne yazık ki yoksulun, halkın aleyhine bir şekilde devam ediyor. Bunu kırabilmek için de maliyetleri düşürmemiz, tarımsal girdilerin temininde de dışa bağımlılığımızı önlememiz, buna yönelik tedbirler almamız gerekiyor” dedi.
Editör: TE Bilisim