Güncel

Cezayirli kurbanların adaleti: Fransa 1961 Paris Katliamı'nı resmen tanıdı

Fransa'nın tarihine karanlık bir leke olarak geçen ve uzun yıllar inkar edilen 1961 Paris Katliamı'nın resmen tanınması, Cezayirli kurbanların adalet arayışında önemli bir adımı temsil ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı'nın bu tarihi olayı resmen tanıma ve kurbanlara adalet sağlama kararı, uzun süredir süregelen bir mücadele sonucunda gerçekleşti. İşte detaylar...

Abone Ol

17 Ekim 1961'de Paris'te gerçekleşen ve 300'den fazla Cezayirli göstericinin öldürüldüğü "katliamın" tanınması ve kınanması amacıyla Meclis Genel Kurulu'nda ele alınan önerge, 67 "evet" oyuyla kabul edildi. Tek maddelik bu önergeye 11 "hayır" oyu verildi.

Önerge, 17 Ekim 1961'de Paris Emniyeti'nin sadece "Cezayirli Müslüman Fransızlara" uyguladığı sokağa çıkma yasağına karşı çıkan Cezayirli ailelerin düzenlediği barışçıl gösterileri hatırlatarak, olayda dönemin Paris Emniyet Müdürü Maurice Papon'un emriyle polisin sert ve ölümcül müdahalesini kınadı. Ayrıca önergede, bu katliam için anma günü düzenlenmesi ve ulusal günler ile resmi törenler kapsamına alınması talep edildi.

Önergenin Senato'da da görüşülmesi bekleniyor

"Paris 1961 Katliamı"na giden süreçte, Fransa'da 5 Ekim 1961'de Paris ve çevresinde yaşayan Cezayirliler için sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Buna tepki olarak, 17 Ekim 1961'de yaklaşık 30 bin Cezayirli, barışçıl bir şekilde gösteri düzenledi. Ancak polisin sert müdahalesi sonucu binlerce kişi yaralandı, yaklaşık 14 bin kişi gözaltına alındı ve 300'den fazla Cezayirli hayatını kaybetti. Fransa, 1998'de 40 kişinin ölümünü kabul etmiş olsa da, katliamı hala "devlet suçu" olarak tanımıyor.