Bilim, insanlığın merakını besleyen, doğayı anlamak için yola çıkan önemli bir yolculuktur. Ancak, neyin bilim olduğunu anlamak ve bilimin özelliklerini kavramak bazen karmaşık bir mesele olabilir. İşte merak edilen soruların başında gelen Bilim insanı nedir kısa bilgi? gibi soruları cevaplandırmak için yola çıkıyoruz. Bilim, gözlem, deney ve mantık gibi araçlarla evreni ve doğayı anlama sürecidir. Bu sürecin en belirgin özelliklerinden biri, sistematik bir yöntemle bilgi üretme ve doğrulama çabasıdır. Bilim nedir? ve Bilimin en temel 3 özelliği nedir? Bir başka önemli özellik ise bilimin evrensel olması ve herkesin erişebilir olmasıdır. Bu yazıda, bilimin özüne dair daha derinlemesine bir bakışa yer vererek, bilimin ne olduğunu ve temel özelliklerini ele alacağız. İşte detaylar...

Bilim nedir?

Bilim veya ilim, nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür. Kimi kullanımlarda bu tanımın "ilim" için geçerli olmadığının altını çizmek gerekir. Çünkü bilim somut, evrensel olayları kendine konu edinmişken ilim doğaötesi olaylarla da ilgilenebilir fakat somut kanıt sunmaz. Bilimi sınıflandıran bilim felsefecileri bilimi formal bilimler, sosyal bilimler ve doğa bilimleri olmak üzere üçe ayırır. Bilimin diğer tüm dallardan en ayırt edici özelliği, savunmalarını somut kanıtlarla sunmasıdır. Ve bu da bilimi en güvenilir dal olarak günümüze kadar birçok alt dala bölmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, bilinmeyen olguları bulmamıza ve evreni anlamamıza önayak olmuştur. Tüm bilim dalları evrenin bir bölümünü kendine konu olarak seçer, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışır. Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası, Bertrand Russell ise gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütme yoluyla dünyaya ilişkin olguları birbirine bağlayan yasaları bulma çabası olarak tanımlar.

Yüzyıllardır insanlığın yeryüzündeki yaşama ortamına duyduğu merak, yaşam standartlarını yükseltecek bir etkinliğe bürünmeye başladı. Olağan gibi görünen olayları anlama çabası, aslında dünyanın gizemlerle dolu bir yer olduğunu ve bunları çözümlemek gerektiği gerçeğini doğurmuştur. Geleneksel bilim sadece anlamaya ve çözmeye gereksinim duysa da ileri evrelere ulaşan bilim türleri sadece çözmeyi değil çözümden öte ilerlemeyi de kapsar. Geçmişe bakıldığında en önemli sayılan bilim dallarından bazıları matematik, geometri, gök bilimi ve tıptır. Çok çeşitli matematiksel çözümleme sistemlerinin geliştirildiği ilk zamanlardan bu yana yeni formüller, sistemler, kuramlar geliştirilmektedir ki bu da bilimin sürekliliğine bir örnektir.

Bilim deneye çok önem verir ve bilimsel yöntem deneye dayanır. Bu evre, işlenen konuyu daha inandırıcı kılmanın yanında belirli bir çerçeveye oturtur. Bir varsayım (hipotez), türlü sınamalar sonucunda doğrulanırsa kuram (teori) statüsünü alabilir ve temel taş niteliğine bürünebilir. Bilimin sonsuz bir süreç içinde değişimi yadsınamaz bir durumdur. Zaman içinde alt dallara bölünen bilim sayısal ve sosyal alanlarda ayrı konulara bürünmüş; fakat nitelik açısından aynı amaca hizmet etmeyi sürdürmüştür.

Bilimin Özünde Yatan 3 Temel Özellik: Mantıklı, Nesnel ve Genelleyici

Bilim insanı nedir kısa bilgi?

Bilim insanları, evrende gizli kalmış olan olguları ve değişkenleri sistematik bir şekilde araştırarak bilgi elde etmeye çalışan meraklı ve iyi organize insanlardır. Fiziksel, matematiksel ve sosyal alanlar da dâhil olmak üzere geniş bir yelpazede çalışmalarını sürdüren bilim insanları, doğaları gereği soru sorma ve bu soruları cevaplama yolunda ilerlerler. Her biri belirli bir uzmanlık alanına sahip olan bu insanlar, bilimin tüm dallarında araştırmalar yaparlar. Diğer bireylerden farklı olarak, bilim insanları gözlem yeteneğine ve gözlemlediklerini analiz edebilme kabiliyetine sahiptirler. Bu tutku dolu arayışları, insanlığın evrene dair sırlarını çözme yolunda önemli bir rol oynamaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ