İzmir'in afetlere karşı dirençli hale getirilmesi için yapılacak çalışmalara yön verecek olan “İzmir Deprem Master Planı 24” çalıştayı başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, depremlerle ilgili olarak kentte ortak aklı harekete geçirmenin önemine vurgu yaparak, “İklim kriziyle mücadele ederken de depremle ilgili hazırlık yaparken de siyaset üzerinden, kurumlar üzerinden ayrışma olmamalı. İş birliği ile çok daha hızlı yol alınabilir” dedi.
Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının temsilcileri bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, belediye meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, milletvekilleri ve siyasi partilerin temsilcileri de çalıştayda yer aldı. Açılış konuşmasında Başkan Tugay, depremin İzmir için büyük bir tehdit olduğunu hatırlatarak, “Bu, hepimizin depremlerle ilgili endişesini gösteriyor. 30 Ekim 2020 depreminden bu yana yaklaşık dört yıl geçti. Peki bu süre zarfında depreme karşı dirençliliğimizi ne kadar artırdık?” diye sordu.
Başkan Tugay, deprem çalışmalarında iş birliğinin şart olduğunu vurgulayarak, “Körfez konusunda da aynı şeyi söyledim. Bu ülke artık siyaset üzerinden ayrışma hatasından acilen vazgeçmeli. Depremle ilgili çalışmalarda da ayrışma olmaz. İş birliğiyle çok daha hızlı yol alınabilir” ifadelerini kullandı. Tugay, sözlerine şöyle devam etti: “Karşıyaka Belediyesi adına dört sene önce mevzuatla ilgili yapılması gereken değişiklikleri bakanlığa bildirdik. Ne yapıldı? Görünen o ki yetersiz.”
Deprem çalışmaları konusunda mevzuatın yetersiz olduğuna dikkat çeken Tugay, “Bir deprem ülkesindeyiz. Ama bir binanın hangi noktada hangi problemler nedeniyle depreme dayanıksız olduğuna dair mevzuat yetersiz kalıyor. Tespitler yapıldı ama vatandaşı ikna edemedik” dedi. Ayrıca, İzmir depremi sonrasında uygulanan emsal artışını eleştirerek, “Doğru muydu? Değildi. Olası bir depremde binalar yıkılırsa bunun altında kalırız” diye konuştu.
Başkan Tugay, İzmir Deprem Master Planı’nın revizyonun ötesinde tamamen yeni bir çalışma olacağını ifade ederek, “1999’dan bugüne İzmir çok değişti. Güncel verilerle tamamen yeni bir master plan yapacağız” dedi.