Merak edenler için mutfağın gizemli dünyasına bir yolculuk yapmaya ne dersiniz? Bain Marie (Ben Mari) usulü nedir? Benmari ne demek hangi dil? sorularıyla başlayan bu serüven, yemek pişirme sanatının inceliklerini keşfetmenin heyecan verici bir yolunu sunuyor. Her gün mutfakta lezzetli yemekler hazırlarken kullandığımız ancak belki de adını bile duymadığımız tekniklerden biri olan Bain Marie, aslında sıcaklık kontrolü gerektiren tariflerde başvurduğumuz bir yöntem. Bu yöntemin adı nereden geliyor? Benmari ne demek, hangi dilde kullanılır? Tüm bu soruların cevapları için okumaya devam edin!
Bain Marie (Ben Mari) usulü nedir?
Bain-marie veya Benmari, içindeki malzemeyi ısıtmak veya eritmek için bir kabın sıcak suya oturtulması yöntemidir. Özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe maruz kaldığında yanma veya pıhtılaşma riski taşıyan hassas yiyecekler için Benmari yöntemi tercih edilir. Bu yöntem, yiyeğin belirli bir sıcaklıkta tutulmasını sağlamak için endüstriyel mutfak ekipmanlarıyla, örneğin yemekhanelerde kullanılan ekipmanlarla gerçekleştirilir. Temel olarak, Benmari yöntemi için iç içe geçebilen iki kap gereklidir: Birincisinde su ısıtılır ve ikincisi, suya doğrudan temas etmeyecek şekilde bu sıcak suyun üzerine yerleştirilir.
Benmari ne demek hangi dil?
Fransızca "Marie'nin banyosu" anlamına gelen Bain-marie terimi, Latince "balneum" (veya "balineum") Mariae'den gelir. Maria terimi, Helenistik Dönem'de yaşamış olabilecek bir antik Yunan simyacı olarak bilinir ve bu ısıtma yönteminin mucidi olarak kabul edilir.
Benmari Tezgahı da yemek ısıtma işlemlerinde kullanılır, özellikle lokanta veya restoran gibi toplu yemek servisi yapılan yerlerde tercih edilir. Bu tezgahlar, içerisindeki suyu ısıtarak, buharıyla yemeklerin sıcak tutulmasını sağlar.