Son günlerde Avrupa Birliği, Google, Meta ve Apple gibi teknoloji devlerine yönelik ciddi bir soruşturma süreci başlattı. Kullanıcılar, bu dev şirketlerin neden Avrupa Birliği tarafından hedef alındığını anlamak istiyorlar. İşte, bu soruşturmanın arka planında yatan nedenler ve detaylar...

Avrupa Birliği Google, Meta ve Apple hakkında neden soruşturma başlattı?

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ABD merkezli teknoloji devleri Apple, Google ve Facebook'un ana şirketi Meta hakkında yeni bir soruşturma başlattı. Bu adım, şirketlerin Avrupa Dijital Pazarlar Yasası'nın (DMA) öngördüğü internet kurallarına uymak için yeterli çabayı gösterip göstermediklerini değerlendirmek amacıyla atıldı.

ABD şirketlerinin DMA'ya uyum konusundaki çabalarının yeterli olmadığı şüphesiyle hareket eden Komisyon, eğer teknoloji şirketlerinin AB yasalarını ihlal ettiği tespit edilirse, onlarca milyar euroluk cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.

DMA'nın yürürlüğe girdiği 7 Mart'a kadar, Meta, Google ve Apple gibi şirketlerin, Avrupalı tüketicilerin ve şirketlerin haklarını korumayı amaçlayan yasaya uyum taahhüdünde bulunmaları gerekiyordu. Ancak AB Komisyonu'na göre, bu şirketlerin sunduğu uyumluluk önlemleri, beklentilerin gerisinde kaldı ve hedefe ulaşmada yetersiz kaldı.

Özellikle Apple ve Google'ın hizmetlerini tek bir çatı altında toplayan Alphabet'in politikasıyla ilgili şikayetler, Komisyon'un soruşturma başlatmasına yol açtı.

Soruşturmanın kapsamı, öncelikle Apple ve Google'ın uygulama mağazalarının incelenmesini içeriyor. Komisyon, Google Play Store ve Apple App Store dışında alınabilecek hizmetler konusunda müşterilerle yeterince iletişim kurmadıklarını ve farklı uygulama mağazası geliştiricilerinin ödemek zorunda oldukları komisyonlar konusunda da endişeleri olduğunu belirtiyor.

AB Komisyonu'nun Meta'nın sunduğu abonelik seçeneğini, kullanıcıları gizliliklerini garanti altına almak için para ödemeye zorlayan bir uygulama olarak değerlendirdiği ve Google'ın arama motorunda rakip hizmetlere yeterince yer vermediği şüphesiyle hareket ettiği belirtiliyor.

Soruşturmanın sonucunda, Apple, Google ve Meta'nın DMA'yı ihlal ettiği saptanırsa, bu şirketlere yıllık küresel cirolarının yüzde 10'una kadar para cezası verilebileceği ifade ediliyor. Bu cezalar, yıllık yüzlerce milyar dolarlık ciroya sahip olan şirketler için onlarca milyar dolara ulaşabilecek.

AB Komisyonu, DMA'nın yürürlüğe girmesinden bu yana teknoloji şirketleri hakkında başlatılan ilk büyük ölçekli soruşturmanın bu olduğunu belirtirken, X, TikTok ve AliExpress gibi diğer teknoloji şirketleri aleyhine de benzer soruşturmaların yürütüldüğü hatırlatılıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ