Vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü hakkında derinlemesine araştırmalar yapıyorlar. "Atatürk nasıl öldü?" ve "Atatürk nerede öldü?" gibi temel sorular, geniş bir toplum kesiminin merakını uyandırıyor. Tarih sahnesinde eşsiz bir rol oynayan bu liderin hayatının son dönemi ve ölümü, hala birçok gizemi beraberinde taşıyor. İnsanlar, Atatürk'ün yaşadığı sağlık sorunları ve son günlerindeki durumu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorlar.Bizde tüm detaylarıyla haberimizde derledik...

Atatürk nasıl öldü? 

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.

Atatürk nerede öldü? 

10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 09:05'te, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki Beşiktaş ilçesinde bulunan Dolmabahçe Sarayı'nda, Mustafa Kemal Atatürk son nefesini vererek aramızdan ayrıldı.

16 Kasım 1938'de, Atatürk'ün tabutu Türk bayrağıyla örtülü bir katafalk üzerine yerleştirildi ve Dolmabahçe Sarayı'ndaki büyük tören salonuna konuldu. Herkes, Atatürk'ü son kez görmek için Dolmabahçe Sarayı'na akın etti.

Atatürk'ün cenazesi, 20 Kasım 1938'de, Ankara'ya büyük bir törenle ve derin bir hüzünle gönderildi.21 Kasım 1938'de, Atatürk'ün naaşı Ankara'da görkemli bir törenle taşınarak Ankara Etnografya Müzesi'ne geçici olarak yerleştirildi.

Atatürk'ün hastalığı neydi?

Mustafa Kemal Atatürk'e siroz hastalığı teşhisi konuldu.

1938'in başlarında, Mustafa Kemal Atatürk, iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı. Vücudunda kaşıntılar ve burun kanamalarıyla mücadele ediyordu. İlginç bir şekilde, bu kaşıntıların Çankaya Köşkü'ndeki karıncalardan kaynaklandığı iddia edildi ve hemen köşk ilaçlandı. Atatürk ise özel bir tedavi için Yalova Termal'e gönderildi.

Termal Otel'de, 22 Ocak 1938'de Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, karaciğer rahatsızlığından şüphelendi ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu. Doktor Belger, Atatürk'ün kesinlikle perhiz yapmasını önerdi, ancak Atatürk, Termal Otel'deki tedavisine bir süre daha devam etti. Doktorların ısrarlarına rağmen, 1 Şubat 1938'de tedaviyi yarıda bırakarak Bursa'ya doğru hareket etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ