Caltech'ten araştırmacılar, Dünya'nın çekirdeğine yakın bölgelerinde eski bir gezegenin kalıntılarına dair çarpıcı kanıtlar buldular. Bu kanıtlar, bilim camiasını 1980'lerden beri heyecanlandıran iki devasa yapı üzerinde odaklanıyor. Vatandaşlar, "Dünya'nın içinde farklı gezegen mi var? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor. 

Dünya'nın içinde farklı gezegen mi var?

Bilim insanları uzun zamandır Dünya'nın iç kısımlarında, özellikle çekirdeğe yakın bölgelerde, devasa okyanuslar ve gizli su yolları olduğunu biliyorlardı. Ancak son araştırmalar, bu bilgiyi daha da derinleştirdi.

Afrika ve Pasifik Okyanusu'nun altında bulunan bu yapılar, yüksek demir içerikleri nedeniyle sismik dalgaların içinden yavaş geçmelerine neden oluyor. Bu özellikleri, onları "büyük düşük hızlı iller" (LLVP) olarak adlandırmak için yeterli. Bu LLVP'ler, Ay'ın büyüklüğünün yaklaşık iki katı kadar büyükler.

Nature dergisinde 2023 yılında yayınlanan bir çalışma, bu LLVP'lerin aslında milyarlarca yıl önce Dünya'ya çarpan ve Ay'ın oluşumunu başlatan Theia adlı bir gezegenin kalıntıları olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar, "Dünya'nın iç kısmının sismik görüntüleri, en alt mantoda büyük düşük hız illeri olarak bilinen iki kıta büyüklüğünde anomaliyi ortaya çıkardı," diyorlar ve ekliyorlar: "Bu, LLVP'lerin, Ay'ı oluşturan dev çarpışmadan sonra proto-Dünya'nın mantosunda korunan Theia manto malzemesinin gömülü kalıntılarını temsil edebileceğini gösteriyor."

Bu çalışma, Theia gezegeninin bir kısmının Dünya'nın katı alt mantosuna entegre olduğunu ve mevcut yapıları oluşturduğunu kanıtlıyor.

Bu araştırma, Dünya'nın geçmişi hakkında yeni bilgiler sunarak, gezegenimizin oluşumu ve evrimi hakkındaki mevcut anlayışımızı derinden etkileyebilir.

Kaynak: Haber Merkezi