Almanya'ya yerleşmek veya çalışmak isteyenlerin aklındaki önemli sorulardan biri, "Fırsat Kartı başvurusu nasıl yapılır?" İşte bu sorunun yanıtı ve başvuru sürecinin detayları merak edenler için! Kimlerin bu kart için başvurabileceği ve başvuru sürecinin nasıl işlediği konularında tüm bilgileri sizler için derledik.

Almanya’nın Yeni Fırsat Kartı Uygulaması

Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden kişilere Almanya'ya gelerek iş arama imkanı tanıyan Fırsat Kartı, iş sözleşmesi olmadan da çalışma amacıyla Almanya'ya gelmeyi mümkün kılıyor. Başvurabilmek için A1 seviyesinde Almanca veya B2 seviyesinde İngilizce bilgisi gerekiyor. Ayrıca üniversite mezuniyeti veya en az 2 yıllık mesleki eğitimi tamamlamış olmak şart.

Başvuru sahiplerinin Almanya'da kalacakları süre boyunca masraflarını karşılayabilecek maddi kaynağa sahip olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Bu tutar 2024 için aylık 1027 Euro olarak belirlendi. Bir yıllık vize için toplam 12 bin 324 Euro'nun Almanya'da bir bloke hesaba yatırılması zorunlu. Fırsat Kartı başvurusu için 75 Euro ücret ödenmesi gerekiyor.

Almanya Firsat Karti Basvurusu Nasil Yapilir Kimler Basvurabilir 4

Puanlama Sistemi Nasıl İşliyor?

Temel şartlar yerine getirildikten sonra Fırsat Kartı için en az 6 puana ihtiyaç var. Puanlama sistemi şöyle işliyor:

  • 4 Puan: Öğretmen, hemşire, mühendis gibi diplomaya dayalı mesleklerde denkliği olanlar.
  • 3 Puan: Son 7 yılda alanında kesintisiz 5 yıllık deneyime veya B2 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olanlar.
  • 2 Puan: İki yıllık iş deneyimi veya B1 seviyesinde Almanca. 35 yaşından genç olan başvuru sahiplerine de 2 puan veriliyor.
  • 1 Puan: 40 yaşından gençlere veya daha önce turistik olmayan amaçlarla en az 6 ay Almanya'da bulunmuş kişilere verilir. C1 seviyesi İngilizce de bir puan değerinde.

Geçici ve Kısa Süreli Çalışma İmkanı

Yeni uygulamadan önce de Almanya'ya iş aramak için gelmek mümkündü ancak eski iş arama vizesi en fazla 6 ay süreli olarak düzenleniyordu. Ayrıca eski vize ile iş ararken geçici veya kısa süreli işlerde çalışmak mümkün değildi. Fırsat Kartı'nın en önemli avantajı iş ararken geçici ve kısa süreli çalışmaya olanak tanıması. Fırsat Kartı ile haftada 20 saate kadar ek işlerde çalışmak mümkün. İş aramak için tanınan süre ise bir yıl ve çoğu durumda bu süreyi uzatmak mümkün değil. Ayrıca bu kart sadece Almanya'da geçerli, diğer AB ülkelerinde çalışma imkanı sağlamıyor.

Kalıcı bir iş bulunduktan sonra oturum başvurusunda bulunmak gerekiyor ve bunun için ödenmesi gereken tutar 100 Euro.

Yılda 400 Bin İşçi Hedefi

Geçen yıl Haziran ayında Federal Meclis'te kabul edilen üç aşamalı Nitelikli İşgücü Göçü Yasası kapsamında yürürlüğe giren Fırsat Kartı uygulaması ile hükümet, ekonominin karşılaştığı en büyük zorluklardan olan nitelikli iş gücü açığına çözüm üretmek istiyor. İstatistikler Almanya genelinde 1,5 milyondan fazla pozisyonun personel eksikliği nedeniyle boş kaldığını gösteriyor. Nüfus yaşlanırken, kısa sürede emekli olacaklarla birlikte çalışabilir nüfusun giderek azalacağı öngörülüyor. Bu soruna dikkat çeken Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil, emekliye ayrılacak nüfus nedeniyle 2035 yılına kadar 7 milyon yeni işçiye ihtiyaç duyulacağını açıklamıştı.

Almanya'da özellikle sağlık ve bilişim sektörleri ile mesleki eğitim gerektiren alanlarda açık var. Fırsat Kartı ile her yıl yurt dışından 400 bin kişinin çalışmak ve yaşamak üzere Almanya'ya gelmesi hedefleniyor. Yeşiller Partisi'nin Meclis Grup Başkanı Katharina Dröge, "Eksik iş gücü ülke ekonomisi için gerçek bir risk. Bu sadece yabancı çalışanlar için değil, Almanya için de bir fırsat," sözleriyle uygulamanın 1 Haziran'da yürürlüğe girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi