5 gün önce pişirip dışarıda bıraktığı makarnayı tüketen 20 yaşındaki AJ, şiddetli ishal ve kusmanın ardından hayatını kaybetti.

DOKTOR ZİYARETİ YERİNE UYKUYA YÖNELDİ

20 yaşındaki Belçikalı AJ, akşam yemeğinde 5 gün önce hazırladığı makarnayı yedi. Daha sonra arkadaşlarıyla spor yapmak için dışarı çıktı ve eve döndükten yarım saat sonra baş ve mide ağrıları başladı. Kusma ve ishal belirtileri de hızla arttı. Ancak genç adam, doktora gitmek yerine uyumak için yatağına gitti.

YATAĞINDA HAYATINI KAYBETTİ

Ertesi gün okula gitmeyen AJ, ailesi tarafından yatağında ölü bulundu. Yapılan otopsi sonucunda, genç öğrencinin yemeğini yedikten yaklaşık 10 saat sonra yaşamını yitirdiği tespit edildi. Otopsi, AJ'nin karaciğer nekrozu ve akut pankreatit nedeniyle öldüğünü gösterdi.

VAKA KLINIK MIKROBIOLOJI DERGİSİNDE YER ALDI

Bu şok edici vaka, Klinik Mikrobiyoloji Dergisi'nde yayınlandı. Kendisini ABD merkezli lisanslı bir tıbbi sağlayıcı olarak tanımlayan Dr. Bernard, vakayı özetlediği bir video paylaştı. Dr. Bernard, "Birçok kişi, bir veya iki gün boyunca buzdolabında saklanmayan makarna veya erişte gibi yiyecekleri tüketebilir ve herhangi bir sorun yaşamayabilir. Ancak yiyeceklerin birkaç saatten fazla süre dışarıda bırakılmamasına dikkat etmek önemlidir. Eğer yemeğin tuhaf bir kokusu varsa, tedbirli olmak her zaman daha iyidir" dedi.

GIDALARIN İYİ MUHAFAZA EDİLMESİ ÖNEMLİ

Dr. Bernard, Ekim 2008'de hayatını kaybeden AJ'nin yaşadığı hastalığın "tipik" olmadığını, ancak yine de herhangi bir tatsız olayı önlemek için yiyeceklerin uygun şekilde saklanması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, hızla bozulan gıdaların hazırlandıktan sonra en fazla iki saat içinde soğutulması gerektiğini öneriyor. Taze kümes hayvanları, balık ve kıyma, pişirildikten hemen sonra tüketilmeli veya dondurulmalıdır. Sığır eti, dana eti ve kuzu eti ise 3 ila 5 gün içinde tüketilmelidir.

Kaynak: Haber Merkezi