Bugün, 30 Mart Dünya Bipolar Günü'nü kutluyoruz ve bu önemli gün, bipolar bozukluk hakkında toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Bipolar bozukluk, duygudurum dengesizliği ile karakterize edilen bir zihinsel sağlık sorunudur. Kullanıcılar sıklıkla merak ettikleri 30 Mart Dünya Bipolar Günü nedir? ve Bipolar hastalığı ne demek? sorusuyla bu bozukluğun ne olduğunu anlamaya çalışırlar. Basitçe söylemek gerekirse, bipolar bozukluk, zaman zaman aşırı enerji ve neşeyle belirgin manik dönemlerle, ardından aşırı üzüntü ve umutsuzlukla karakterize edilen depresif dönemler arasında dalgalanan bir durumdur. Bu giriş, 30 Mart Dünya Bipolar Günü'nün önemini vurgulamanın yanı sıra, bipolar bozukluğun temel özelliklerini anlatarak merak edilen soruları yanıtlamayı amaçlamaktadır. İşte detaylar...

30 Mart Dünya Bipolar Günü nedir?

Bipolar bozukluk, dünya genelinde yaklaşık 60 milyon kişiyi etkileyen bir psikiyatrik bozukluktur. Bu rahatsızlığın sembol isimlerinden biri olan ünlü ressam Vincent Van Gogh'un doğum günü olan 30 Mart, bipolar bozukluk ile ilgili farkındalık, dayanışma ve toplumsal damgalamaya karşı mücadele günü olarak tüm dünyada ve Türkiye'de kutlanmaktadır.

Bipolar Bozukluğun Belirtileri ve Tedavisi

Bipolar bozukluk, tekrarlayan taşkınlık (mani) ve çökkünlük (depresyon) atakları ile seyreder. Ancak atak dönemleri dışında kişi normal yaşamına dönebilir. Günümüz koşullarında, bipolar bozukluğun atak dönemleri etkili bir şekilde tedavi edilebilmekte ve koruyucu tedavilerle atakların önlenmesi mümkün olabilmektedir. Bu hastalığa sahip bireylerin dengede ve sağlıklı kalması için çeşitli tıbbi tedavi ve psikososyal destek yöntemleri bulunmaktadır.

Toplumsal Damgalama ve Engeller

Bipolar bozukluk, tıpkı şeker hastalığı veya yüksek tansiyon gibi tedavi edilebilir bir tıbbi bozukluk olarak kabul edilmektedir. Ancak, bu gibi psikiyatrik bozukluklara yönelik toplumsal damgalama ve dışlama, bu hastalığı olan bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminde engeller oluşturabilmektedir. Bu nedenle, toplumun bu konuda farkındalığının artırılması ve desteklenmesi önemlidir.

Bipolar hastalığı ne demek?

Bipolar bozukluk, bazen manik belirtileri olarak da sunulan, depresif ve manik dönemler arasında gidip gelen bir duygudurum bozukluğudur. Bu periyotlar depresif dönemde hüzünlü ruh hali ve yoksunluk ile zenginleşirken, manik dönemde neşeli ve aşırı heyecan hali gözlenir.

Manik Dönem: Bipolar Bozukluğun Belirleyici Özelliği

Mani, bipolar bozukluktaki bozulmanın bir örneği ve farklı şiddet düzeyleri ortaya çıkabilir. Hipomani olarak orta düzey mani hali, bireyin zinde ve üretken olduğu bir dönemdir. Ancak hipomani ilerleyerek, kişilerin ani ve fevri davranışlarını sergileyebilir, geleceğe yönelik olmayan davranışları geliştirebilir ve hatta psikotik dürüst davranabilirler.

Nedenleri: Genetik ve Çevresel Faktörlerin Etkisi

Bipolar bozukluk oluşumunda genetik olayların %60-80 oranında rol oynadığı rol vardır. Ancak bu hastalığın ortaya çıkmasındaki faktörler etkili olabilir. Çevresel stres faktörleri ve arızalar, bipolar bozukluk dönemlerinin oluşumunda ve tekrarında rol oynayabilir.

Teşhis ve Ayırıcı Tanı

Bipolar bozukluk, ergenlik veya erken yetişkinlik dönemlerinde sıklıkla teşhis edilir, ancak yaşam boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Teşhis, bireylerin deneyimlerine, gözlemlenebilir, tedavilere ve tıbbi incelemelere dayanır. Ayırıcı tanıda, bipolar bozukluğun diğer psikiyatrik ve klinik rahatsızlıklardan ayrılması önemlidir.

Tedavi ve Tedavi Sonrası

Bipolar bozukluk bakım sistemleri, ruh hali stabilizatörleri, antipsikotikler ve antidepresanlar kullanılır. Tedavi sonrasında, kişinin depresif tedavilerine karşı savunma geliştirmesi ve psikoterapi desteği alması önemlidir.

Bipolar bozukluğun tedavisinin kullanımı ve psikoterapi ile sağlanması, ancak sürdürülebilir yaşam tarzını da dikkate almak ve sosyal destek sağlamak önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ