Demokrasinin en önemli göstergelerinden biri olan seçim süreçleri, Türkiye'nin her köşesinde vatandaşların ilgisini çekerken, beraberinde bazı soruları da getiriyor. 2024 Yerel Seçimleri sonrasında ise en çok merak edilenlerden biri, hangi illerde seçim sonuçlarına itiraz edildiğiydi. Kullanıcılarımızın bu merakını gidermek adına, seçim sürecinde yaşananları ve itiraz edilen illeri detaylı bir şekilde inceledik. İşte, tüm detaylar burada!

Hangi illerde seçim sonuçlarına itiraz edildi?

2024 Yerel Seçimleri, Türkiye'nin dört bir yanında demokratik bir sürecin yaşandığı, ancak bazı illerde yakın sonuçlar ve tartışmaları beraberinde getiren bir süreç oldu. İki aday arasındaki oy farkının minimal olduğu yerlerde seçim sonuçlarına yönelik itirazlar yükseldi. İşte, seçim sonuçlarına itirazların detayları:

Hatay:

Hatay, seçim yarışının en çekişmeli olduğu illerden biriydi. AK Parti adayı Mehmet Öntürk ile CHP adayı Lütfü Savaş arasındaki oy farkı oldukça azdı. Mehmet Öntürk, 345 bin 884 oy alırken, Lütfü Savaş'a 342 bin 972 oy düştü. CHP heyeti, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına itiraz dilekçesini İl Seçim Kuruluna sundu.

Kırklareli:

Kırklareli’nde seçimi kazanan MHP'li Derya Bulut ile CHP adayı Mehmet Siyam Kesimoğlu arasındaki oy farkı yüzde 1'in altındaydı. Mehmet Siyam Kesimoğlu, 403 oy farkla seçimi kaybederek 1924 geçersiz oyun incelenmesini talep etti.

Kütahya - Emet:

Kütahya'nın Emet ilçesinde MHP adayı Mustafa Koca ile AK Parti adayı Ali Ceyhan arasındaki oy farkı 22 idi. AK Parti İlçe Başkanlığı, seçim sonuçlarına itiraz ederek, 29 sandıktaki tüm oyların yeniden sayımını talep etti.

Ardahan - Çıldır:

Ardahan'ın Çıldır ilçesinde AK Parti adayı Kemal Yakup Azizoğlu ile CHP adayı Nurettin Aygün arasında oy farkı yok denecek kadar azdı. İki aday da eşit sayıda oy aldıklarını iddia ederek, tüm sandıkların yeniden sayılması talebinde bulundu.

Bolu - Gerede:

Bolu'nun Gerede ilçesinde seçim yarışı, AK Parti Belediye Başkan Adayı Mustafa Allar ile yeğeni Akif Allar arasında geçti. Akif Allar, amcasından sadece 73 oy az alarak seçimi kaybetti ve karara itiraz etti.

Kocaeli - Körfez ve Kandıra:

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde AK Parti adayı Şener Söğüt, CHP adayı Tayfun Balıkçı'yı geçerek belediye başkanı seçildi. Ancak CHP, sonuçlara itiraz etti ve oyların yeniden sayılmasını talep etti. Benzer şekilde Kandıra ilçesinde de bağımsız aday Cengiz Kan, AK Parti adayına karşı itirazda bulundu.

Adana - Kozan:

Adana’nın Kozan ilçesinde de seçim sonuçlarına itirazlar geldi. CHP ve diğer muhalefet partileri, seçimde yaşanan usulsüzlükler ve geçersiz oyların durumu hakkında detaylı bir inceleme talep etti.

İstanbul - Pendik:

İstanbul'un Pendik ilçesinde de CHP, seçim sonuçlarına itiraz ederek oyların yeniden sayılmasını talep etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ