Balıkesir, 49 mavi bayrak ödüllü plajıyla Türkiye'nin en çok "Mavi Bayraklı" 4'üncü ili oldu.Ayvalık ise 21 Mavi Bayrak ödüllü plajı, 1 Marina ve 3 teknesi ile Balıkesir’in en çok "Mavi Bayrak" ödülüne sahip ilçesi olma başarısını sürdürdü. Mavi Bayrak'ın sürdürülebilir olması için 5 senedir emek harcayan Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık’ın dünyaca ünlü plajları, mavi bayrak ile marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ayvalık Belediyesi’nin işletme ve iştirakleri arasında yer alan; Cunda Arka Deniz, Altınova Kum Adası, Paşa Limanı, Kapri ve Duba plajlarına bu yıl da mavi bayraklı.Belediye işletmesindeki beş plaja birden mavi bayrak almanın onurunu yaşadıklarını belirten Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “İlçemizde birden çok yer mavi bayrak alabiliyor, Balıkesir’de en çok mavi bayrağa sahip olan ilçe Ayvalık’tır. Bu konuda çok şanslıyız ama sorumluluklarımız daha da artıyor” dedi.

Mavi Bayrak tarihçesi

Mavi Bayrak, 44 ülkede faaliyet yürüten Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE), belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ödül.AB'ye üye ülkelerde, yüzme amacı ile kullanılacak göl ve deniz suları için gerekli su kalitelerini belirleyen mikrobiyolojik parametrelerin, yol gösterici ve uyulması zorunlu hükümler haline getirilmesiyle ortaya çıktı.

Bu yönde yapılan etkinlikler 1987 yılında Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEEE) tarafından yürütülen Mavi Bayrak Kampanyası adı altında birleştirildi. Önce 11 Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ülkesinde, daha sonra da 22 ülkede başarı ile uygulandı. 2001 yılında ise Avrupa dışındaki ülkelerin talepleri üzerine kampanyanın kapsamı genişletildi ve Avrupa Çevre Eğitim Vakfı’nın adı Çevre Eğitim Vakfı olarak değiştirildi.

Türkiye'de Mavi bayrak

Avrupa Çevre Eğitim Vakfı'na 1991 yılında ilk kez Avrupa Topluluğu dışından Finlandiya kabul edildikten sonra, Türkiye'de de Mavi Bayrak Kampanyasına yönelik çalışmalar başlamış, Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde 1993 yılında Türkiye Çevre Eğitim Vakfı kurulmuştur.

Kriterler

Plajlar için 27, marinalar için ise 22 kriter olmakla birlikte, 4 ana grupta toplanmıştır.

  1. Yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği.
  2. Çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi.
  3. Plaj düzeni ve emniyetinin sağlanması.
  4. Çevre Yönetimi
Muhabir: İPEK KIRCA