Yılbaşı kapıda! "Nasıl girersen öyle geçer" dedikleri gibi, dünyanın farklı kültürlerinde farklı ritüel ve geleneklerle karşılanıyor. Bu yıl sosyal medyayı etkisi altına alan bir gelenek İspanya'dan çıkıp geliyor! 1895 yılına kadar uzanan köklere sahip olan 12 üzüm yılbaşı geleneksel olarak İspanya ve Latin Amerika'daki Hispanik ülkelerde yılbaşı kutlamalarının ayrılmaz bir parçası olmuştur.

12 üzüm yılbaşı nasıl yapılır? 12 üzüm ritüeli nedir? 12 üzüm nasıl yapılır?

12 üzüm ritüelinin kökeni, Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Roma halkı, yeni yıla girerken 12 adet üzüm yiyerek, gelecek yılın bolluk ve bereket içinde geçeceğine inanırdı. Bu gelenek günümüzde birçok ülkede devam etmektedir. İspanya'da, 12 üzüm yeme geleneği resmi kayıtlara göre 1893 yılında başlamıştır. Madrid'deki Puerta del Sol Meydanı'nda toplanan insanlar, saat kulesinin çanının 12'ye vurmasına 35 saniye kala, 3 saniyede bir olacak şekilde 12 üzümü yemektedirler. Bu ritüel, yeni yıla 12 adet üzüm yiyerek girilmesini simgeler ve her üzüm, yılın bir ayını temsil eder. Geleneksel olarak, her üzümden önce o ay için bir dilek tutulur. Bu keyifli ritüel, İspanya'da olduğu gibi Amerika'nın birçok yerinde de uygulanmaktadır. Bu geleneğin ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinmese de, üzüm tüketiminden memnun olmayan üzüm yetiştiricilerinin bu ritüeli başlattığı düşünülmektedir. İspanya'da yapılan 12 üzüm yeme ritüeli, sadece geçmiş yılın ürünlerine minnettarlık değil, aynı zamanda yeni yılın daha şanslı ve bereketli geçmesi için yapılan dileklerin bir ifadesidir. İspanyollar, bu renkli geleneği sevdikleriyle bir araya gelerek eğlenceli bir şekilde kutlarlar. Yeni yıla şans, mutluluk ve bereketle başlamak amacıyla yapılan bu ritüel, İspanyol sokaklarını her yılbaşı gecesi aydınlatır.

12 üzüm kimin?

12 üzüm yılbaşı geleneği İspanyollara ait bir gelenektir. Türk toplumunda yeri yoktur.

12 üzüm ritüeli günah mı? 

Vatandaşalr sıkça merak edilen konuların başında gelen 12 üzüm yılbaşı geleneği günah mı sorusudur. 12 üzüm günah mı sorusunun cevabı herhangi bir fetvada yer almamaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi