Sanat ve antika tutkunlarının merakla beklediği İzmir Sanat ve Antika Fuarı 'İzmir Art Fair' 1-5 Mayıs tarihlerinde Fuar İzmir'de gerçekleşecek. Farklı disiplinlerden sanatçıların, koleksiyonerlerin ve sanat tutkunlarının katkılarıyla gerçekleşecek fuarla, İzmir sanatın merkezi haline gelecek. Demos Fuarcılık vizyonu ile hayata geçecek olan fuarda 70 galeri, 13 antikacı, bin 500 sanatçı, 5 bin sanat eseri ve binlerce antika obje sanatseverlerle buluşuyor. 30 bini aşkın sanatseverin ziyaret etmesi öngörülen İzmir Art Fair 2024'de, klasik, modern ve çağdaş sanat eserleri izleyiciyle buluşacak. 

D S C 0867

"Ressam değilim"

Hayatı boyunca resim yaptığını ve çok değerli hocalardan ders aldığını kaydeden, fuara katılan sanatçılardan Begüm Yonsel, resimlerinde en çok kedi ve kadın figürlerine yer verdiğini söyledi. Yonsel, akademiye gitmek istediğini, ancak ekonomi okumak zorunda kaldığını belirterek, "Hep resim yaptım. Son 25 yıldır hayatın akışı nedeniyle resim yapamasam da yeniden başladım. Her dönem yaptığım resimde, desenlerde ruh hallerimin, yaşadıklarımın değişmesiyle konular da değişiyor. Son 25 yıldır Bodrum'da, hayvanların içerisinde yaşıyoruz. 20-25 civarında kedi ve birçok köpekle birlikte yaşadığım için, kedinin çok estetik olması, tıpkı kadın gibi, beni oldukça etkiledi. Kadın güzel bir yaratık, dolayısıyla kediler ve kadınlar üzerinde çalıştım. Bir dönem nü de çalıştım. Çalışma tarzım 25 senelik aradan sonra değişti. Bundan sonra ressam olunmaz, ben resim yaparak mutlu oluyorum, asla kendime ressam demiyorum" dedi.

"Ruhum iyileşiyor"

Bir resim yapmadan önce belli rutinleri olmadığını, o gün resim yapmayı istemesi gerektiğini kaydeden Yonsel, "Ben iş hayatından alışkın olduğum için emeklilik günlerimde de her zaman ajandama o gün neler yapmam gerektiğini yazarım. Buna rağmen, sabah kalkıp, o gün resimden başka bir şey düşünmüyorsam, o gün her şeyi silip, sabahtan akşama kadar resim yaparım. Hem mutlu oluyorum, hem de ruhum tedavi oluyor" ifadelerini kullandı. 

D S C 0873

"Antika borsa gibidir"

İzmir Sanat ve Antika Fuarı'nda yer alan stantlardan biri olan 'Ceres Antika ve Müzayede' sergisinin sorumlusu ise, antika toplamanın meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayarak, bir koleksiyonun toparlanabilmesi için uzun yıllar gerektiğini söyledi. Antika işiyle ilgilenenlerin genellikle topladıkları ürünleri bir noktada sattıklarını belirten sorumlu, "Antikaları topladıktan sonra buraya bağlanan belli bir para olur. Aslında antika aynı borsa gibidir. Aldıkça değeri artar veya azalır. Antika riskli bir iştir ancak ticareti sirkülasyon içeren bir iştir" dedi.

"Yeni başlayanlar dolandırılır!"

İçerisinde gerçekten değerli antikaların bulunduğu bazı dükkanları bile satışa çıkardıklarını kaydeden sorumlu, "Birkaç tane mezatçı gidiyor, kamerayla gösteriyor. Görülen ürünlere güvenerek o dükkanı alıyorsun. Her başlayan bu işte birkaç kez dolandırılır. Daha sonra ise işi öğrenir" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Nazlı Şentürk