Vücutta eklemleri oluşturan bileşenlerde meydana gelen yıpranma, yapısal bozulma, iltihaplanma ve zorlanmanın ağrıya sebep olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. İrfan Berber, sağlık kurumlarına başvuran hastaların yüzde 15'inde kas iskelet sistemiyle ilgili şikayetlerin olduğunu belirtti. Bu hastaların büyük bir kısmında sırt ağrısı, yumuşak doku rahatsızlığı, osteoartrit (kireçlenme) ve inflamatuar (iltihaplı eklem romatizması) artrit gibi sorunlar yaşandığını dile getirdi.

Dr. Berber, eklemlerde meydana gelen sorunları atralji (sadece ağrı), kireçlenme, bursit (kıkırdak yastıkçıkta iltihaplanma), tendinit (kas bağlarında zorlanma/iltihaplanma), mikrobik eklem enfeksiyonu, mekanik yaralanma, gut gibi faktörlerin oluşturabileceğini ifade etti.

MUAYENE TANIDA ÖNEM TAŞIYOR

Ayrıca, hastalarda görülen anemi, enfeksiyon, dolaşım-solunum yetmezliği ve psikolojik etkenlerin eklem ağrısına neden olabileceğini, ancak artrite yol açmadığını vurgulayan Dr. Berber, eklem ağrılarının akut veya kronik olabileceğini ve hastanın hikayesi ve muayenesinin tanıda büyük önem taşıdığını belirtti.

Son olarak, sağlık kurumlarına başvuran hastaların en çok öğrenmek istediği ve kaygılandığı hastalık grubunun iltihaplı eklem romatizması olduğunu vurgulayan Dr. Berber, romatizmal hastalıkların genetik, yaş ve cinsiyet faktörlerine göre farklılık gösterdiğini, kadınlarda SLE (sistemik lupus eritomatozis), RA (romatoid artrit), SS (sistemik skleroz), AS (ankilozan spondilit), PMR (polimyaljiya romatica) gibi hastalıkların daha sık görüldüğünü, gut ve reaktif artritin ise erkeklerde daha yaygın olduğunu belirtti.

Muhabir: Doğukan Fikri Fidan