Sigaranın kansere yol açma riskine dikkat çeken Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, akciğer, ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanserlerinin sigara alışkanlığıyla ilişkili olduğunu belirtti. Özellikle akciğer kanserlerinin yüzde 91'inin erkeklerde, yüzde 69'unun ise kadınlarda sigara alışkanlığına bağlandığını ifade eden Dereköy, sigaranın akciğer kanseri riskini içmeyenlere göre 15-30 kat, gırtlak kanseri riskini ise 10 kat artırdığını söyledi.

KESİN KANSER NEDENLERİ

Prof. Dr. Dereköy, dünya genelinde her yıl yaklaşık 30 milyon kişinin sigaraya başladığına işaret ederek, sigara ve alkol kullanımının kesin kanser nedenleri olduğunu vurguladı. Sigara kullanımının sadece sigara değil, puro, pipo, nargile gibi tütün içerikli ürünleri de kapsadığını belirten Dereköy, tütünün zararlarının uzun yıllar sonra anlaşıldığını söyledi. Dereköy, sigaranın neden olduğu kanserlerin yanı sıra kalp hastalıkları ve astım gibi kronik akciğer hastalıklarına da yol açtığını belirtti.

Sigara dumanının içerdiği gaz ve katran karışımının solunum yollarındaki tüylerin temizliğini bozduğunu ve bağışıklık hücrelerinin işlevini engellediğini ifade eden Dereköy, nikotinin ise sinir sistemi üzerinde etkili olduğunu ve kalp hızını artırdığını dile getirdi. Dereköy, sigara içenlerde ölümlerin yüzde 25'ine erkeklerde, yüzde 7'sine ise kadınlarda neden olduğunu belirtti. Pasif içicilik durumunda da kanserojen etkilerin geçerli olduğunu vurgulayan Dereköy, sigaranın neden olduğu kanserler arasında akciğer, ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanserlerinin bulunduğunu kaydetti.

Muhabir: Doğukan Fikri Fidan