Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Kaplan, besinlerin sindirilmesi ve emilmesinde rol oynayan sindirim sisteminin düzgün çalışmasını engelleyen malabsorbsiyon sendromu hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Mustafa Kaplan, "Malabsorbsiyon sendromu, sindirim sisteminin besin bileşenlerini yeterince sindirememesi veya emilememesi durumunda ortaya çıkar. Bu durum, ince bağırsakta besinlerin, vitaminlerin ve minerallerin emiliminin bozulması sonucu meydana gelir. Besin maddelerinin vücuda yeterince emilimini engelleyen malabsorbsiyon, sindirimin bozulmasına ve bir dizi soruna neden olabilir" dedi.

Geçirgen Bağırsak Sendromu

SİNDİRİM SİSTEMİ REAKSİYONLARI

Malabsorbsiyon sendromunun çeşitli hastalıkların neden olduğu sindirim sistemi reaksiyonları veya bazı hastalıklara bağlı olarak gelişen iltihaplar nedeniyle ortaya çıktığını söyleyen Kaplan, "Bu durum, sindiriminin sonunda besinlerden yeterince faydalanılamamasına yol açar. Sindirilemeyen besinler dışkı yoluyla atıldığı için, malabsorbsiyon sendromu genellikle ishal gibi sindirim sorunlarına neden olur. Malabsorbsiyon sendromunun belirtileri arasında karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz oluşumu, mide bulantısı, kusma ve yağlı dışkılama yer alır. Bu belirtiler zamanla yetersiz beslenme ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Malabsorbsiyon sendromu olan kişiler genellikle kilo kaybı, kas kaybı, bağışıklık sistemi zayıflığı, cilt ve saç problemleri gibi sorunlarla karşılaşırlar Malabsorbsiyon sendromunun tedavisi, altta yatan hastalığın tedavisini içerir. Örneğin, çölyak hastalığı veya iltihabi bağırsak hastalıkları gibi hastalıkların tedavisi, emilim bozukluğunun düzelmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, hastalara vitamin ve mineral takviyeleri, yüksek kalorili diyetler veya pankreas enzimi içeren ilaçlar da verilebilir. Malabsorbsiyon sendromu olan kişilerin tedavisi, uzman bir doktor tarafından düzenlenmelidir. Tedavinin etkinliği için düzenli kontroller ve beslenme düzenlemeleri önemlidir" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Doğukan Fikri Fidan