Güvenliğimizin teminatı olan 112 acil çağrı merkezleri, acil durumlarda hayat kurtarıcı bir rol oynar. Ancak, son zamanlarda yapılan asılsız ihbarlar, sistem üzerinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kullanıcılarımızın merak ettiği "112 çağrı merkezine asılsız ihbarın cezası nedir?" sorusunu yanıtlıyoruz. Asılsız ihbarların yasal boyutu ve alınacak cezalar hakkında detaylar haberimizde!

Asılsız ihbarda bulunmanın cezası nedir?

Zonguldak'ta geçtiğimiz yıl 112 Acil Çağrı Merkezi'ni gereksiz yere meşgul eden ve asılsız ihbarlarda bulunan 29 kişiye toplamda 36 bin 250 lira idari para cezası kesildi.

Zonguldak Valiliği, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan ihbarların istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Valilik, Emniyet, Jandarma, Sağlık, İtfaiye, Orman ve AFAD gibi acil yardım hizmeti veren kurumları ilgilendiren konularda 7/24 acil çağrı hizmeti sunan merkezin, hayati önem taşıyan durumlarda meşgul edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Gereksiz aramaların gerçek ihtiyaç sahibine engel olduğuna dikkat çekildi. 2023 yılında çağrı merkezine toplamda 536 bin 995 çağrı geldiği bildirildi.

Bu çağrıların içinde asılsız ihbarlar, fatura sorma, elektrik, su, doğalgaz gibi konular ile sürekli sessiz çağrılar ve argolu konuşmalar gibi gereksiz aramalar yer alıyor. Bu nedenle 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında 29 kişiye toplamda 36 bin 250 TL idari para cezası kesildi. Bu yıl ise 112 Acil Çağrı Merkezi'ni asılsız ihbar ve gereksiz aramalarla meşgul edenler için bin 980 TL idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "112'nin bilinirliğini artırmak ve acil olmayan aramaları azaltmak için okullarımızda ve alışveriş merkezlerinde tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildi. Ayrıca, personelin daha etkin hizmet verebilmesi için çeşitli eğitimler düzenlenmiş ve yangın ve deprem tatbikatları yapılmıştır. Gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım ulaşabilmesi için vatandaşlarımızdan, sadece acil durumlarda 112'yi aramalarını rica ediyoruz."

Kaynak: Haber Merkezi