Hıdırellez'in coşkusunu yaşamaya hazırlanan herkesin kafasında ortak bir soru var: Gerçek Hıdırellez günü ne zaman? 5 Mayıs mı yoksa 9 Mayıs mı? Bu sorunun cevabını arayan kullanıcılar, heyecanla tarih meselesinin hangi günde netlik kazanacağını merak ediyorlar. İşte, bu merak edilen sorunun cevapları ve Hıdırellez'in gerçek tarihine dair ipuçları...

Gerçek Hıdırellez günü ne zaman?

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlar'da önemli bir mevsimlik bayramdır. Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak da adlandırılan Hıdırellez Günü, dünyada zor zamanlarda yardım eden Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir ve coşkuyla kutlanır.

Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs, Jülyen takvimi olarak da bilinen Rumi takvime göre ise 23 Nisan'da Hıdırellez günü gerçekleşir. 6 Mayıs'tan başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süre "Hızır Günleri" olarak adlandırılır ve yaz mevsimini temsil ederken, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre "Kasım Günleri" olarak adlandırılır ve kış mevsimini simgeler. Bu nedenle, 5 Mayıs gecesi kış mevsiminin sona erdiği ve sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir.

Türkiye'de Hıdrellez Bayramı, 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece coşkuyla kutlanır. Ayrıca, bu gün Hristiyanlar tarafından da baharın ve doğanın uyanışının ilk günü olarak kabul edilir; bu nedenle Rum Ortodokslar ve Katolikler tarafından da çeşitli adlarla kutlanır.

Hıdırellez'in UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi'ne alınması için 2010 yılında başlayan çalışmalar sonucunda 2017 yılında bu önemli bayramın listeye dahil edildi.

Kaynak: Haber Merkezi