Üzgünüm, üzgün değilim. Bu cümlenin nereden geldiğinden hala emin değilim; Ünlü bir grubun aynı isimli şarkısından ya da Twitter’daki popüler hashtag’lerden olabilir. Gerçekten önemli değil.

Son zamanlarda aşırı özür dilemenin algılanamaz tuzağına düştüğünüzü fark ettiniz mi? Bu büyüleyici yeni bir trend ya da belirli bir karakter özelliği değil; bu sadece aslında gerektirmeyen şeyler için özür dileme eğilimidir.

Kapı pervazına çarptıktan sonra kendinizi affederken arkadaşlarınız gülüyorlar mıydı? Mesele şu ki, bu o kadar otomatik bir alışkanlık haline geldi ki, beyin özrün gerekli olduğu durumların farkına varmayı bırakıyor.

Sosyal kaygılarımız her şey için özür dileme ihtiyacını körüklüyor. En azından burada psikolojik bir neden var; başkaları tarafından beğenilme ve kabul edilme isteği, grup tarafından yargılanma ve dışlanma korkusu.

Çatışma korkusundan nezaket gösterisine kadar zorunlu özür dileme ihtiyacının birden fazla nedeni vardır. Örneğin, küçük yaşlardan itibaren yetişkinlere saygı göstermek için “Özür dilerim” dememiz gerektiği öğretilir, ancak bu tür bilinçsiz davranışlar, bunu bozuk bir plak gibi defalarca tekrarlamanıza neden olur.

Aşırı özür dilemenin ardındaki nedenler daha çok toplumdaki normlar ve alışkanlıklarla ilgili olabilir. Her ne kadar yüzeysel görünse de aslında iş ve özel yaşamınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Neden senin için iyi değil?

İş yerinde sürekli özür dilemek, güvensizliğin ve kendinden şüphe duymanın bir işareti gibi görünebilir. Profesyonel yaşamlarımızda kararlı olmak, kariyer ve iş gelişimine fayda sağlayabilir, özellikle de omurga gerektiren liderlik söz konusu olduğunda güçlü bir karakter sergileyebilir.

Sebepsiz yere aşırı özür dilemeye devam ettiğinizde kişisel değerinizi bilinçsizce azaltırsınız. Rahatsız ettiğim için özür dilerim? Üzgünüm ama katılmıyor musun? Pardon, soruyu tekrar sorabilir misiniz? Aslında burada üzülecek bir şey yok ama alışkanlık yapınız bunu bir kez daha söylemenize sebep oluyor. Üzgünüm.

Özür dileme yeteneği, doğru kullanıldığında bir güç olarak görülebilir, ancak affedici sözcüklerin aşırı kullanımı bunların değerini düşürür. Özür dilemenin bir kişinin diğerine saygı gösterme yolu olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. Görgü kurallarına uymanın, başkalarına saygı duymanın hiçbir sakıncası yok ama “Özür dilerim” demeden de kibar davranabilirsiniz.

Peki, bunun yerine ne söyleyeceğiz?

Günlük hayatımızın olumlu yönlerine odaklanmanın varlığımızı geliştirebileceğine tüm kalbimle ve aklımla inanıyorum. “Özür dilerim” derken zihniniz olumsuz düşünceye kayar ve neden üzgün olduğunuzu, yanlış bir şey mi yaptınız, kötü, sorumsuz bir insan mısınız, vb. gibi parçaları toplar.

İyi haber şu ki düşüncelerimizi, sözlerimizi kontrol edebiliriz.

Kelime seçiminiz oyunu tamamen değiştirebilir ve iletişim halinde olduğunuz kişilerle kişisel ilişkilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. İşte iki örnek e-posta; hangisini almayı tercih edersiniz?

Merhaba, bunu sorduğum için çok üzgünüm ama bu hafta için görevlerin önceliğini değiştirebilir miyiz? Bunu yapmaktan nefret ediyorum ama öncelikleri yeniden düzenlememiz gerekiyor. Bir kez daha rahatsız ettiğim için özür dilerim.

Veya

Merhaba, bu hafta görevlerdeki önceliği değiştirebilir miyiz diye sormak istedim. İşbirliğimizi takdir ediyorum ve ani değişimin olumsuz etki yaratabileceğini biliyorum ancak öncelikleri yeniden düzenlememiz gerekiyor. Bu konuyu anladığınız ve esnek davrandığınız için teşekkür ederiz.

Söylenen şeyin anlamı aynı kalıyor ama üslubu onu farklı kılıyor.

Bir cümlede “Üzgünüm” ifadesini nasıl değiştirebileceğinizden emin değilseniz “Teşekkür ederim” demeyi deneyin. Olumlu ton, odak noktasını arkadaşınıza kaydırır, değerli ve takdir edildiğini hissetmesini sağlar, bu da konuşmanın genel tonunu iyileştirir ve daha sonraki tartışmaların daha az rahatsız olmasını sağlar.

“Üzgünüm, geciktim” yerine “Sabrınız için teşekkür ederim”

“Üzgünüm ama katılmıyorum” yerine “ Farklı bir fikrim var ve katkıda bulunmak isterim”

“Rahatsız ettiğim için özür dilerim” yerine “Bir dakikanızı alabilir miyim?”

“Özür dilerim, sana bir soru sorabilir miyim?” yerine. “Size bir soru sorabilir miyim? Fikrinizi öğrenmek isterim”

Ne söyleyeceğinizi bilmiyorsanız “Anlayışınız için teşekkür ederiz” en mantıklı cümle olabilir.

Ne zaman söyleyeceğinizi bilmek önemlidir

“Üzgünüm” kibar olmanın bir yolu olmaktan çok daha fazlasıdır, bu yüzden bunu gerçekten önemli olduğu iki zamana saklayın; biri için üzüldüğünüzde ya da gerçekten işleri berbat ettiğinizde.

İçten özür dilemek ilişkilerinize fayda sağlayabilir, daha açık ve anlayışlı bir iletişim için bir temel oluşturabilir (ancak ilk etapta hatalı olmamaya çalışın), ancak bunlarla karşılaşmak çok daha zordur çünkü suçluluğunuzu kabul etmek çok daha korkutucudur ve kimse bunu hissetmek istemez. O anlarda savunmasız ve muhtemelen reddedilmiş hissi bizi ele geçirir.

Yanlış bir şey yaptığınızı kabul etmek gerçekten güç gerektirir, ancak iş yerinde ve kişisel yaşamınızda zorlayıcı bir şekilde özür dilemek, başkalarıyla ilişkilerinize ve kişisel değerinize zarar verebilir.

“Üzgünüm” demekten kaçınmak, herhangi bir öğrenme alışkanlığını değiştirmek gibi, farkındalık ve pratikle birlikte gelir. Bunu başka kelimelerle değiştirmenin ve özellikle “Teşekkür ederim”in size ve çevrenizdekilere ne kadar fayda sağladığını anladığınızda her şey çok daha kolaylaşacaktır. Hatta kendinize olan güveninizin arttığını ve ruh halinizin daha iyi olduğunu bile fark edebilirsiniz, o halde neden denemiyorsunuz?

Hadi deneyelim!