Isparta'nın coğrafi işaretli gurmesi olarak tanınan Senirkent Banağı, yöresel tatların en özel örneklerinden biridir. Bu yazıda, Senirkent Banağı'nın yapılışını adım adım öğrenecek ve bu eşsiz lezzetin neden bu kadar özel olduğunu keşfedeceğiz. Isparta'nın coğrafi işaretli ürünü: Senirkent Banağı nasıl yapılır? Senirkent Banağının özelliği nedir? soruların yanıtları haberimizde...

Isparta'nın coğrafi işaretli ürünü: Senirkent Banağı nasıl yapılır? 

Senirkent'in tarihî mirası kadar köklü bir yemek geleneği olan banak yemeği, geçmişten günümüze kadar yaşatılan ve özgün lezzetiyle dikkat çeken bir tat. Bu eşsiz yemek, atalarımızın obalar halinde yaşadığı dönemlerde başta kuzu çevirme olmak üzere çeşitli yöntemlerle hazırlanırmış.

Hanımların maharetli ellerinden çıkan hamurdan yapılan ekmeğin, bakır siniler üzerinde lokmalar halinde sunulması ve üzerine parçalara ayrılmış kuzu etlerinin konulmasıyla ortaya çıkarılan banak yemeği, adeta bir iştah açıcıdır. Bu özel yemeğin, etin suyuyla ıslanan ekmeklerle birleşmesiyle ortaya çıkan lezzet, atalarımızın savaş meydanlarına bile daha güçlü ve enerjik bir şekilde gitmelerini sağlarmış.

Geleneksel güreşçiler ise banak yemeğinin gücünden faydalanır, bir gün öncesinden tüketerek kuvvetlerini artırırlarmış. Bu sayede rakiplerini yenebilmek için gereken güce sahip olurlar ve sahaya çıktıklarında rakiplerini etkisiz hale getirirlermiş. Banak yemeğinin tarihî ve lezzetli mirası, Senirkent'in kültürel dokusunu oluşturan önemli bir unsurdur.

Eğer banak yemeği çekiyorsanız, Isparta'nın Senirkent ilçesine gitmelisiniz. İşte bu enfes lezzetin en mükemmeli orada yapılıyor. Ancak evde denemek isteyenler için de Isparta'nın yöresel lezzeti banak'ın tarifi şöyle:

Malzemeler:

  • 1 kg kemikli dana eti
  • 2 adet pide
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • İsteğe göre baharat (kara biber vb)

Yapılışı:

  1. Et bir tencerede hafifçe kaynatılarak kanın etten ayrılması sağlanır. Kanından ayrılan et başka bir tencereye alınır ve etin üzeri su ile kaplanacak şekilde doldurulur.
  2. Tekrar haşlanan etler başka bir kaba alınarak kemiklerinden ayrılır. Bu esnada pidelerimiz baklava dilimi şeklinde küçük parçalara ayrılır.
  3. Senirkent'e özgü bakır banak tabaklarına kesilen pideler konulur ve üzerlerine haşlanmış et didilerek pidenin üzerini kapatır şekilde ilave edilir.
  4. İlave edilen etin üzerine başka bir kapta haşlanan kemiklerin suyu ile haşlanmış etin suyu eklenir ve pideler etin suyunu çekene kadar bekletilir.

Banak tarifi böylece tamamlanır ve enfes Senirkent lezzeti sofralarınızı süsler.

Kaynak: HABER MERKEZİ